Broccoli koken

Broccoli koop je per stuk. Hoeveel je nodig hebt, hangt ervan af hoe  groot de broccoli is.

Broccoli kun je bij gekookte of gebakken of gepureerde aardappelen eten.

Stap 1.

 

Klaarzetten

Zet het volgende klaar:

·         Broccoli

·         Zout

 

·         Snijplank

·         Vergiet

·         Aardappelschilmesje of ander scherp mes

·         Pan waar de broccoli in past

·         Vork

·         Pannenlappen

·         Onderzetter voor een pan

·         Keukenwekkertje als je dat wilt.

 

Stap 2.

 

Schoonmaken

 

 

 

Leg de broccoli op de snijplank.

 

Als er zand in de broccoli zit, spoel dan de hele stronk goed onder de koude stromende kraan af.

 

Snijd het bovenste deel van de broccoli met het mes van de stronk af.

 

Met het aardappelschilmesje snijd je dat bovenste deel van de broccoli in stukjes: die stukjes worden “roosjes” genoemd.

Als er lelijke plekjes op die roosjes zitten, kun je die met het mesje er af snijden.

 

Hoe groter de roosjes, hoe langer het duurt voor ze bij het koken gaar worden.

 

Doe de roosjes in het vergiet.

 

Spoel de roosjes in het vergiet onder de koud water uit de kraan schoon.

 

Doe de roosjes in de pan.

 

Als je wilt, kun je de stronk schillen (kleine blaadjes en het harde ondereind snijd je eraf)

Snijd de stronk in stukjes

Doe de stukjes in de pan bij de roosjes.

Stap 3.

 

Koken

Vul de pan met een klein laagje water.

Doe het deksel op de pan.

 

Strooi een beetje zout over de broccoli.

 

Zet de pan op het gasfornuis.

Zet de afzuigkap aan.

 

Zet de gasknop aan: op de hoogste stand

 

Als het water in de pan kookt, zet je de gasknop op een lagere stand.

Zorg wel dat het water blijft koken.

 

De broccoli moet 7 tot 9 minuten koken.

(de stronkstukjes moeten langer koken.)

 

Zet de wekker op 7 minuten.

Of let zelf op de tijd.

 

Met een pannenlap til je het deksel van de pan

en (na 7 minuten), prik je met een vork in de broccoli.

Kun je daar goed inprikken en voelt dat niet hard aan, dan is de broccoli gaar.

Zet het gas uit

 

Pak met de pannenlappen de pan van het gasfornuis en zet die op een onderzetter op het aanrecht vlakbij de gootsteen.

 

Stap 4.

 

Afgieten * zie aparte uitleg hoe dat moet.

 

Giet het water uit de pan af in de gootsteen.

 

Stap 5.

 

Verder klaarmaken

 

Zet de pan weer op de onderzetter.

 

 

Het is lekker om over de broccoli een sausje te gieten.

Zie hiervoor een andere uitleg bij sausjes.

Stap 6.

 

Opruimen

 

http://www.sclera.be/pics/pictos/gft%20groen%202.png http://www.sclera.be/pics/pictos/rolcontainer%20groen.png

Leeg het afval van de broccoli in de GFT-afvalbak.

 

Leg het aardappelschilmesje, het vergiet en de vork en de snijplank bij de afwas.