Sperziebonen koken

Sperziebonen worden ook wel prinsessenbonen of slabonen genoemd.

Je kan ze na het koken af laten koelen en dan in salades gebruiken.

Stap 1.

 

Klaarzetten

Zet het volgende klaar:

 

·         De sperziebonen: ongeveer 250 gram per persoon

·         Zout

·         Nootmuskaat

·         Andere kruiden (bijvoorbeeld kerriepoeder)

als je dat wilt

·         Boter

 

·         Een aardappelschilmesje

·         Een mes

·         Een lepel

·         Een pan

·         Een GFT-afvalbakje

·         Een weegschaal als je dat wilt

·         Pannenlappen

·         Pannenonderzetters

·         En keukenwekker

 

Stap 2.

 

“Punten” en kleiner maken

 

Weeg eventueel de hoeveelheid bonen af met de weegschaal.

 

Met een aardappelschilmesje snijd je de punten van de boon af. (aan elke kant 1 punt).

 

Als het nodig is kan je stugge draden die in de lengte van de boon zitten, ook weghalen.

 

Doe dat afval in het GFT-afvalbakje. 

 

Breek de boontjes met de hand of met een mesje door de midden.

 

Doe de boontjes die klaar zijn, in de pan.

Stap 3.

 

Wassen

http://www.sclera.be/pics/pictos/kraan%20lopend.png

Doe koud water uit de kraan bij de bonen.

 

Was de bonen door met je hand door de bonen heen te roeren.

 

Doe het deksel op de pan.

 

Giet de pan af boven de gootsteen.

Stap 4.

 

Koken

 

 

http://www.sclera.be/pics/pictos/kookwekker.png

Haal het deksel weer van de pan.

Doe een laagje koud water uit de kraan bij de bonen in de pan.

 

Strooi een beetje zout over de sperziebonen.

 

Zet de pan met sperziebonen op het gasfornuis.

Doe het deksel op de pan.

 

Zet de afzuigkap aan.

 

Zet het gas aan onder de pan met sperziebonen op de hoogste stand.

 

Als het water kookt, zet dan de gasknop op de laagste stand.

Let wel op dat de sperziebonen blijven koken.

 

De sperziebonen moeten ongeveer 20 minuten koken.

Zet de keukenwekker dus op 20 minuten en start met aftellen als het water kookt.

 

Zet na 20 minuten de gasknop uit.

 

Om te controleren of de bonen gaar zijn, kan je in de bonen  met een vork prikken. Als je dan goed in de bonen kan prikken en die niet meer hard voelen, zijn de bonen gaar. Hoe langer je ze kookt, hoe meer kans dat de bonen taai worden.

Stap 5.

 

Afgieten 

Giet de sperziebonen af.

 

Zet de pan eventueel op een pannenonderzetter.

 

Haal het deksel met een pannenlap  van de pan.

Leg het deksel op een onderzetter.

 

Strooi een beetje nootmuskaat over de bonen.

Kerriepoeder over de bonen smaakt ook goed.

 

Neem met een mes een klontje boter.

Doe de boter bij de bonen.

Roer met een lepel de boter door de bonen.

 

Stap 6.

 

Opruimen

Leeg de schilbak in de GFT-afvalbak.

 

Leg de bak, het aardappelschilmesje, het mes,   de lepel, het deksel en de schaal van het wegen bij de afwas.

Zet de weegschaal, boter, zout en kruiden weer op zijn plaats.

Er bestaan ook zogenaamde boterbontjes: zien er uit als witte sperziebonen.

Die zijn te koop in de zomer.

Ze hebben iets  grotere boontjes en meer “draden” die je er af moet halen.

verwijder vliesjes als die er zijn.

Maak ze verder op de zelfde manier klaar als sperziebonen.