Afwassen

Stap  1.

Voorbereiden

 

Klaarzetten

Voorspoelen: dat is grote etensresten die nog op de borden, in de pannen en schalen zit, weggooien.

Dat doe je meestal na het warme eten. Je kan deze resten in een krant doen. Je kan ook met keukenpapier vet uit de pan afvegen. Het  voorspoelen doe je met heet water uit de kraan.

 

Zet klaar:

·        Afwasteil

·        Afwasborstel

·        Afdruiprek

·        Afwasmiddel. Ik gebruik: ……………

·        Vaatdoek

 

Stap  2.

Sorteren van afwas

Zet zoveel mogelijk soort bij soort van wat je moet afwassen aan één kant van het aanrecht. Dus stapel bijvoorbeeld de  borden op elkaar.

Stap  3.

Afdruiprek

Zet het afdruiprek aan de andere kant van het aanrecht.

Stap  4.

Afwasteil

Zet de afwasteil in de gootsteen.

Stap  5.

 

Spuit afwasmiddel in de teil.

 Kijk voor de hoeveelheid op de verpakking.

Stap  6.

 HEET water

Laat heet water uit de kraan in de teil lopen.

Stap  7.

Afwassen

Was in de volgende volgorde af: glazen, kopjes, bestek, borden, schalen en kommen, en als laatste pannen.   

1  2 3 4 5 6 7  

Stap  8.

Spoelen

Spoel na met heet water : dat kan in een aparte spoelteil of onder de kraan. 

Stap  9.

Uitlekken

Om het water uit te laten lekken:

Zet de afwas op een afdruiprek: scherpe punten van bijvoorbeeld messen naar beneden gericht.   

Stap 10.

Afdrogen

Droog alles af met een schone theedoek.   

Stap 11.

Opruimen

Ruim de schone spullen die je hebt af gewassen, op.    

Let op:

Maak een aangebrande pan NOOIT schoon met een scherp voorwerp!

 

Bij Emaille-pannen en bij Teflonpannen mag je nooit een schuursponsje gebruiken.

Dat mag wel bij roestvrij stalen pannen.

 

Tip:

Probeer eerst de pan te weken met warm water.

Doe dan een scheutje afwasmiddel in de pan.

Je kan ook de pan op een natte vaatdoek in de gootsteen zetten.

(pak dan later een schone vaatdoek en doe die van de gootsteen in de was.)

Je kan ook de pan vullen met wat soda of  wasmiddel “Biotex groen” en dan de inhoud van de pan op het  fornuis aan de kook brengen. Hierna  het fornuis uitdoen , het sop laten afkoelen. Het sop daarna weggooien en de pan op de gewone manier afwassen.