Afwassen |
|
Stap 1. Voorbereiden
Klaarzetten
|
Voorspoelen: dat is grote etensresten die nog op de borden, in de pannen en schalen zit, weggooien. Dat doe je meestal na het warme eten. Je kan deze resten in een krant doen. Je kan ook met keukenpapier vet uit de pan afvegen. Het voorspoelen doe je met heet water uit de kraan.
Zet klaar: · Afwasteil · Afwasborstel · Afdruiprek · Afwasmiddel. Ik gebruik: …………… · Vaatdoek
|
Stap 2. Sorteren van afwas
|
Zet zoveel mogelijk soort bij soort van wat je moet afwassen aan één kant van het aanrecht. Dus stapel bijvoorbeeld de borden op elkaar. |
Stap 3. Afdruiprek
|
Zet het afdruiprek aan de andere kant van het aanrecht. |
Stap 4. Afwasteil
|
Zet de afwasteil in de gootsteen. |
Stap 5.
|
Spuit afwasmiddel in de teil. Kijk voor de hoeveelheid op de verpakking. |
Stap 6. HEET water |
Laat heet water uit de kraan in de teil lopen. |
Stap 7. Afwassen
|
Was in de volgende volgorde af: glazen, kopjes, bestek, borden, schalen en kommen, en als laatste pannen. 1 2 3 4 5 6 7 |
Stap 8. Spoelen |
Spoel na met heet water : dat kan in een aparte spoelteil of onder de kraan. |
Stap 9. Uitlekken
|
Om het water uit te laten lekken: Zet de afwas op een afdruiprek: scherpe punten van bijvoorbeeld messen naar beneden gericht. |
Stap 10. Afdrogen
|
Droog alles af met een schone theedoek. |
Stap 11. Opruimen
|
Ruim de schone spullen die je hebt af gewassen, op. |
Let op: Maak een aangebrande pan NOOIT schoon met een scherp voorwerp! |
|
Bij Emaille-pannen en bij Teflonpannen mag je nooit een schuursponsje gebruiken. Dat mag wel bij roestvrij stalen pannen.
|
|
Tip: Probeer eerst de pan te weken met warm water. Doe dan een scheutje afwasmiddel in de pan. Je kan ook de pan op een natte vaatdoek in de gootsteen zetten. (pak dan later een schone vaatdoek en doe die van de gootsteen in de was.) Je kan ook de pan vullen met wat soda of wasmiddel “Biotex groen” en dan de inhoud van de pan op het fornuis aan de kook brengen. Hierna het fornuis uitdoen , het sop laten afkoelen. Het sop daarna weggooien en de pan op de gewone manier afwassen. |