Bloemkool koken

Stap 1.

 

Klaarzetten

Zet het volgende klaar:

 

·         Bloemkool

(van 1 bloemkool kun je in ieder geval met 4 mensen eten)

·         Zout

·         Nootmuskaat

·         Snijplank

·         Vergiet

·         Broodmes

·         Aardappelschilmesje

·         Pan waar de bloemkool in past

·         Vork

·         Pannenlappen

·         Onderzetter voor een pan

·         Schilbak

·         Keukenwekkertje als je dat wilt.

 

Stap 2.

 

Schoonmaken

 

Leg de bloemkool op de snijplank.

 

Snijd de bloemkool met het broodmes door de midden.

Haal van de onderkant van de bloemkool de harde groene stronk af. Dat kan met je handen of het aardappelschilmesje.

 

Met het aardappelschilmesje snijd je het witte van de bloemkool  in stukjes: die worden “roosjes” genoemd.

Als er lelijke plekjes op het  witte gedeelte van de bloemkool zitten, kun je die met het mesje er af snijden.

 

Hoe groter de roosjes, hoe langer het duurt voor ze bij het koken gaar worden.

 

Doe de roosjes in de pan.

 

Doe koud water uit de kraan in de pan bij de bloemkoolroosjes.

Spoel de roosjes in de pan schoon.

 

Doe de roosjes in het vergiet.

Het water uit de pan giet je weg.

Als het nodig is, spoel je de pan om.

Doe de roosjes uit het vergiet weer in de pan.

 

Stap 3.

 

Koken

Vul de pan met een laagje water, bloemkool hoeft niet onder water te staan.

 

Strooi een beetje zout over de bloemkool

 

Doe het deksel op de pan.

 

Zet de pan op het gasfornuis

Zet de afzuigkap aan.

 

Zet de gasknop aan: op de hoogste stand

 

Als het water in de pan kookt, zet je de gasknop op een lagere stand.

Zorg wel dat het water blijft koken.

 

De bloemkool moet 12 minuten koken.

 

Zet de  wekker op 12 minuten.

Of let zelf op de tijd.

 

Met een pannenlap til je het deksel van de pan

en (na 12 minuten), prik je met een vork in de bloemkool. Kun je daar goed inprikken en voelt dat niet hard aan, dan is de bloemkool gaar.

Zet het gas uit

 

Pak met de pannenlappen de pan van het gasfornuis en zet die op een onderzetter op het aanrecht vlakbij de gootsteen.

 

Hoe langer je de bloemkool kookt, hoe zachter en dus papperiger deze wordt.

Stap 4.

 

Afgieten * zie aparte uitleg hoe dat moet.

 

Giet het water uit de pan af in de gootsteen.

 

Stap 5.

 

Verder klaarmaken

 

Zet de pan weer op de onderzetter.

 

Strooi een beetje nootmuskaat over de bloemkool.

 

Het is lekker om over de bloemkool een sausje te gieten.

Zie hiervoor een andere uitleg bij sausjes.

Stap 6.

 

Opruimen

Leeg het afval van de bloemkool in de GFT-afvalbak.

 

Leg de schilbak (als je die niet meer nodig hebt),het aardappelschilmesje, het vergiet en de vork en de snijplank bij de afwas.

 

 

 

 

 

 

 

Er bestaat ook Romanesco-bloemkool.

Nederlandse naam is “Torentjes- bloemkool”.

De smaak is zachter dan gewone bloemkool.

Je maakt deze bloemkool op dezelfde manier klaar als witte bloemkool.

Let er op dat de torentjes dicht aaneengesloten zijn.