Knoflook

 boven  onder

Knoflook bestaat uit verschillende teentjes.

Knoflook heeft een pittige smaak en past bij veel gerechten.

 

Hieronder wordt uitgelegd hoe je verse knoflook moet gebruiken,

hoe je een teentje kleiner kan maken.

Er bestaat ook knoflookpoeder.

 

Stap 1.

 

Teentje pellen

 

 

 

 

 

Nodig:

 

·         Aardappelschilmesje

 

·         Knoflookpers

 

·         Snijplank of bord

 

·         gft-bakje

 

 

 

 

 

 

 

 

·         Het velletje moet je eraf halen.

Dat kan met een mesje, maar ook door met de platte kant  van een breed mes stevig op het teentje te drukken.

 

·         Afval doe je in een gft-bakje

 

 

 

 

 

 

 

 

·         Snijd het teentje door de midden.

 

·         Snijd met een mesje het binnenste groene gedeelte uit de halve teentjes.

 

Stap 2.

 

Teentje kleiner maken voor gebruik in het gerecht

 

 

 

 

 

·         Je kan met een mesje een half teentje in kleine stukjes snijden.

 

 

of

 

 

·         Met de knoflookpers de halve teentjes uitpersen. Zie foto:

 

·         Klap de knoflookpers open.

 

·         Leg de halve teen in de pers.

 

 

 

 

 

 

·         Knijp de pers dicht.

 

 

 

 

 

Er komen nu hele kleine stukjes geperste knoflook.

 

·         Schraap die stukjes met een mesje op de snijplank of het bord.

Stap 3.

 

Opruimen

·         Zet het bord of snijplank en de knoflook pers bij de afwas.

 

Spoel eerst even de knoflookpers af onder de kraan.

 

·         Leeg het gft-bakje in de

groenbak.

 

·         Bewaar de rest van de knoflook. Leg die weer op zijn plaats.

 

Bewaren:

koel, droog en donker, maar NIET in de koelkast.

 

De knoflook is niet goed meer als de tenen verschrompelen of gaan uitlopen

Tip:

Na het eten van knoflook, ruikt je adem niet fris.

Het helpt een beetje als je na het eten op verse peterselie kauwt.

 

 

Belangrijk:

Gebruik knoflook zo laat mogelijk bij het klaarmaken van het eten.

 

Let op:

Verhit de knoflook niet te lang! Dus verhit bij lage temperatuur.

Anders verbrand de knoflook te snel en is de smaak niet meer lekker.

De knoflook mag niet zwart of bruin worden en moet doorzichtig blijven .

Dit heet “glazig” blijven.