Kool koken
Er bestaan veel soorten kool: Groene kool, Witte kool, Savooie kool, en Spitskool, die allemaal op dezelfde manier gekookt kunnen worden.
Je kunt ook al gesneden kool kopen.
Bloemkool en zuurkool moeten anders worden klaargemaakt: zie hiervoor de uitleg Bloemkool koken en Zuurkool koken.
Stap 1.
Klaarzetten |
Zet het volgende klaar:
· De kool: 1 grote kool is genoeg voor 4 personen. · Zout · Maïzena · Melk · Nootmuskaat
· Een broodmes of ander scherp mes · Een snijplank · Een pan · Een vergiet · Een lepel · Een GFT-afvalbakje · Een keukenwekker · Pannenlappen · Pannenonderzetters
|
Stap 2.
Kool snijden.
Op deze foto is de kool grof gesneden. |
Haal de buitenste stugge bladeren van de kool af.
Snijd de kool met het broodmes door de midden, of in vieren.
Snijd de harde stronk uit de kool.
Doe dat afval in het GFT-afvalbakje.
Snijd dan de kool (zonder harde stukken dus) in dunne reepjes.
Doe de reepjes kool in een vergiet
|
Stap 3.
Wassen
|
Spoel de reepjes in het vergiet af onder de koude kraan.
Was de reepjes kool door met je hand te roeren.
Doe de reepjes kool vanuit het vergiet in de pan.
|
Stap 4.
Koken
|
Doe een heel klein laagje koud water uit de kraan bij de koolreepjes in de pan.
Strooi een beetje zout over de koolreepjes.
Zet de pan met kool op het gasfornuis. Doe het deksel op de pan.
Zet de afzuigkap aan.
Zet het gas aan onder de pan met kool op de hoogste stand.
Als het water kookt, zet dan de gasknop op de laagste stand. Let wel op dat de kool blijft koken.
De koolreepjes moeten ongeveer 20 minuten koken. Zet de keukenwekker dus op 20 minuten en start met aftellen als het water kookt.
Zet na 20 minuten de gasknop uit. |
Stap 5.
Kool ”aanmaken”: dat wil zeggen, verder af maken.
|
Doe een beetje melk en maïzena bij het kookvocht. Zo gaat het vocht binden. Dus je hoeft niet af te gieten.
Strooi een beetje nootmuskaat over de kool.
Roer het vocht en de kool door elkaar.
|
Heb je te veel kookvocht, giet dan wel een beetje af. |
|
Stap 6.
Opruimen |
Leeg de schilbak in de GFT-afvalbak.
Leg de bak, het mes, de snijplank, de lepel, het deksel, het vergiet bij de afwas. Zet de maïzena, melk, zout en kruiden weer op zijn plaats. |