Peultjes koken
Peultjes: lijken op platte brede bonen die jonge erwtjes hebben.
Maar let op: als er “ draden” langs de peulranden zitten, moet je die er af halen. Zie foto.
Die draden zijn niet eetbaar. Rauwe peulen moet je ook niet eten: die zijn giftig.
Daarom wordt hier uitgelegd hoe je de peulen kunt koken. na het koken kun je peulen dus veilig eten.
Peulen smaken goed bij worteltjes. Die worteltjes moet je dan wel apart van de peulen koken.
Stap 1.
Klaarzetten
|
Zet het volgende klaar:
· De peulen: ongeveer 250 gram (voor 4 personen) . Dan is die hoeveelheid peulen genoeg als gerecht naast andere groente zoals bijvoorbeeld wortels.
· Zout · suiker · boter
· Een aardappelschilmesje · Een lepel · theelepeltje · Een pan · Een GFT-afvalbakje · Een weegschaal als je dat wilt · Pannenlappen · Pannenonderzetters · Een keukenwekker
|
Stap 2.
“Punten” en afhalen van de draden
|
Weeg eventueel de hoeveelheid peulen af met de weegschaal.
Met een aardappelschilmesje snijd je de punten van de peul af. (aan elke kant 1 punt).
Haal met het aardappelschilmesje de draden die in de lengte van de peul zitten, weg Doe dat afval in het GFT-afvalbakje.
Doe de peultjes die klaar zijn, in de pan. |
Stap 3.
Wassen |
Doe koud water uit de kraan bij de peulen.
Was de peulen door met je hand door de peulen heen te roeren.
Doe het deksel op de pan.
Giet de pan af boven de gootsteen. |
Stap 4.
Koken
|
Haal het deksel weer van de pan. Doe een laagje koud water uit de kraan bij de peulen in de pan.
Strooi een beetje zout over de peulen.
Doe op een theelepeltje suiker. Strooi de suiker ook bij de peulen in de pan.
Zet de pan met peulen op het gasfornuis. Doe het deksel op de pan.
Zet de afzuigkap aan.
Zet het gas aan onder de pan met peulen op de hoogste stand.
Als het water kookt, zet dan de gasknop op de laagste stand. Let wel op dat de peulen blijven koken.
De peulen moeten ongeveer 15 minuten koken. Zet de keukenwekker dus op 15 minuten en start met aftellen als het water kookt.
Zet na 15 minuten de gasknop uit.
|
|
Haal het deksel weer van de pan. Doe een laagje koud water uit de kraan bij de peulen in de pan.
Strooi een beetje zout over de peulen.
Doe op een theelepeltje suiker. Strooi de suiker ook bij de peulen in de pan.
Zet de pan met peulen op het gasfornuis. Doe het deksel op de pan.
Zet de afzuigkap aan.
Zet het gas aan onder de pan met peulen op de hoogste stand.
Als het water kookt, zet dan de gasknop op de laagste stand. Let wel op dat de peulen blijven koken.
De peulen moeten ongeveer 15 minuten koken. Zet de keukenwekker dus op 15 minuten en start met aftellen als het water kookt.
Zet na 15 minuten de gasknop uit.
|
De peulen zijn het lekkerste als het water in de pan bijna helemaal droog gekookt is. Let er dus wel op dat de peulen niet aanbranden. De peulen moeten nog wat knapperig zijn. Wanneer dat is, moet je even uit proberen of aan de leiding vragen. |
|
Stap 5.
Afgieten
|
Giet de peulen af.
Zet de pan eventueel op een pannenonderzetter.
Haal het deksel met een pannenlap van de pan. Leg het deksel op een onderzetter.
Neem met een mes een klontje boter. Doe de boter bij de peulen. Roer met een lepel de boter door de peulen.
|
Stap 6.
Opruimen |
Leeg de schilbak in de GFT-afvalbak.
Leg de bak, het aardappelschilmesje, het mes, de lepel, het theelepeltje, het deksel en de schaal van het wegen bij de afwas. Zet de weegschaal, boter, zout en suiker weer op zijn plaats. |