Prei koken

Prei kun je als aparte groente eten, maar ook door veel andere gerechten gebruiken.

Daar hangt het van af hoeveel je nodig hebt.

Je kan ze per stuk kopen.

 

Stap 1.

 

Klaarzetten

http://www.sclera.be/pics/pictos/prei.png

Zet het volgende klaar:

 

·         De prei

·         Zout

 

·         Een vergiet

·         Een snijplank

·         Een scherp mes

·         Een aardappelschilmesje

·         Een pan

·         Een GFT-afvalbakje

·         Een weegschaal als je dat wilt

Stap 2.

 

Snijden

 

Snijd het kontje van de prei af en haal de harde, donkergroene bladen voor een deel van de prei af.

 

Snijd op de snijplank.

 

Doe dat afval in het GFT-afvalbakje. 

Stap 3.

 

Wassen

Spoel de prei even af onder de koude kraan om het ergste vuil er af te  krijgen.

 

Snijd de prei op de snijplank in ringen en doe die in een vergiet.

 

Was de prei in het vergiet onder stromend koud water uit de kraan.

Roer met je vingers even door het vergiet.

 

Stap 4.

 

Koken

 

 

http://www.sclera.be/pics/pictos/kookwekker.png

Doe de prei in de kleine pan.

 

Doe er een laagje koud water uit de kraan bij.

 

Strooi een beetje zout over de prei.

 

Zet de pan met prei op het gasfornuis.

Doe het deksel op de pan.

 

Zet de afzuigkap aan.

 

Zet het gas aan onder de pan met prei op de hoogste stand.

 

Als het water kookt, zet dan de gasknop op de laagste stand.

Let wel op dat de prei blijft koken.

 

De prei moet ongeveer 15 minuten koken.

Zet de keukenwekker dus op 15 minuten en start met aftellen als het water kookt.

 

Zet na 15 minuten de gasknop uit.

Stap 5.

 

Afgieten 

Giet de prei af.

 

Zet de pan op een pannenonderzetter.

 

Zet de afzuigkap uit.

Stap 6.

 

Opruimen

Leeg de schilbak in de GFT-afvalbak.

 

Leg de bak, het aardappelschilmesje, het vergiet en de snijplank bij de afwas.

Zet het zout weer op zijn plaats.