Radijs eten
De radijs hoort tot de groente, en eet je rauw; dus niet gekookt.
Het is lekkerder om de radijsjes niet apart te eten, maar wel bijvoorbeeld in plakjes op een boterham met kaas of worst of in een salade.
Meestal zijn er de ronde rode radijsjes te koop, maar er bestaan ook langwerpige radijsjes in wit en rood en wit.
De radijsjes (eigenlijk soort knolletjes) moeten stevig aanvoelen
en de blaadjes moeten er fris groen en niet verlept uit zien.
Je kan de radijsjes niet invriezen, wel in de koelkast bewaren.
Stap 1.
Klaarzetten
|
Zet het volgende klaar voor je gaat eten:
· Bosje Radijs: 2 radijsjes per persoon voor op bijvoorbeeld een boterham is al voldoende. · Zout · Dipsausje als je dat wilt
|
· Snijplank of bord · Aardappelschilmesje · Schilbak · Schaal waarin je de radijsjes kan wassen. · Vergiet · Bord of schaal om radijs op te leggen
|
|
Stap 2.
Schoonmaken
|
Leg de bos radijsjes op de snijplank of het bord
Snijd met het aardappelschilmesje de dunne ‘staartjes’ en het andere uiteinde: het loof (de bladeren) van de radijsjes af.
Doe de radijsjes in de schaal.
Doe water uit de kraan in de schaal.
Was met je handen de radijsjes
Doe de gewassen radijsjes in en vergiet
Het water uit de schaal kan je door de gootsteen wegspoelen.
|
Stap 3.
Snijden
|
Pak een radijsje uit het vergiet en snijd die in kleine plakjes op de snijplank of bord
Snijd zo alle radijsjes.
Nu kun je de gesneden stukjes radijs verdelen op een bord of schaal
Strooi er een beetje zout over heen.
Maak eventueel een dipsausje. (hoe je dat doet: kijk op de het pakje van het dipsausje) en zet die dan bij de radijsjes.
In dit voorbeeld is er een beetje currysaus uit een flesje dat ook goed smaakt bij radijsjes |
Stap 4.
Opruimen
|
Leeg de schilbak in de GFT-afvalbak.
Leg de bak, het aardappelschilmesje het vergiet en de snijplank, het bord bij de afwas |