Scholfilet bakken  

vis 

Hieronder wordt uitgelegd hoe je  verse scholfilet kan bakken.

Filet wil zeggen dat de graten er zijn uitgehaald, de vis helemaal is schoongemaakt. (net zoals een stukje kipfilet)

 

Stap 1.

 

Klaar zetten

                          peper en zout / zout en peper

 

bakolie / olie bloem / zak bloem

 

citroen

 

borden  vork

keukenrol / huishoudrol  pan  

 

 

 

 

 

·        De scholfilet: 125 gram per persoon.

 

·        Kruiden:  peper en zout.

 

·        Bakolie

 

·        Bloem

 

  • Citroensap; dus 1 citroen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

·        3 grote borden

 

·        vork

Vleestang als je die hebt

 

·        mesje

 

 

·        keukenrolpapier

 

·        koekenpan

 

·        schuimspaan

Je kan ook andere kruiden gebruiken als je wilt.

Voorbeelden: peterselie, dille.

Stap 2.

 

De vis kruiden

 

bloem / zak bloem       

 

 

 

 

 

 

 

 

kraan open keukenrol / huishoudrol

 

 

http://www.sclera.be/pics/pictos/handen%20wassen%20klassieke%20kraan%202.png

 

zout 

 

 

 

·        Pak een groot bord.

 

·        Pak een tweede groot bord en strooi hier een laagje bloem op.

 

·        Pak de vleestang of een vork

 

·        Doe de verpakking met de scholfilet open.

Haal met de vork of vleestang de visfilet uit de verpakking.

 

·        leg de scholstukken op het bord.

 

Leg de tang of vork op de volgende manier:

Het gedeelte van de tang of vork waarmee de schol in aanraking komt, op het bord en het heft van de tang of vork niet op het bord.

(dan blijft het heft van de tang of vork schoon).

Gooi de verpakking in de afvalbak.

 

·        Spoel de scholfiletstukken af onder lopende kraan.

 

·        Dep de  schol filetstukken met een stuk keukenrolpapier droog en leg die op het bord.

 

 

·        Was je handen.

In rauwe vis zitten bacteriën en die moet je niet via je handen binnen krijgen

·        Kruid de scholfilets met zout en peper.

 

·        Wentel met de vork of tang de scholfilets door de bloem.

Zorg dat je de tang en de vorken en het bord waar de rauwe vis mee in aanraking is geweest niet gaat gebruiken voor ander eten.

 

Was dus het bord of bestek en de vleestang waarop de schol heeft gelegen of  waar de schol mee in aanraking is geweest eerst goed af voordat je ze voor iets nieuws gebruikt. !!

Stap 3.

 

De scholfilet bakken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.sclera.be/pics/pictos/kookwekker.png 

 

 

 

 

 

 

 


·        Zet de afzuigkap aan.

 

·        Doe olie in de pan.

 

Kijk op de verpakking van de olie hoe je die moet gebruiken.

Ik heb ………..eetlepels nodig. (vul in)

 

·        Zet de gasknop op de hoogste stand en laat de olie smelten.

 

·        Doe met de vleestang of vork de scholfilet in de pan.

  • Zet de gasknop op een lagere stand

 

·        Zet de keukenwekker op 6 minuten.

 

·        Draai met de vleestang de scholfilet en bak de andere kant van de vis  nog ongeveer 6 minuten.

 

·        Gebruik de vleestang en vork en bord niet meer.

·        Leg de tang of vork en vuile bord bij de afwas.

 

·        Besprenkel de schol met een beetje citroensap: snijd met het mesje een kleine snee in de citroen en pers dit boven de vis uit.

 

Op de verpakking staat ook hoe lang je moet bakken.

Het hangt van de dikte van de stukken af.

8 tot 12 minuten in de koekenpan is een gemiddelde.

 

Het is de bedoeling dat de vis goed gaar is:

de schol is gaar als die makkelijk uit elkaar valt.

 

 

 

Stap 4.

 

 

 

 

 

 

·        Pak een schoon bord en zet die vlak bij het gasfornuis.

 

·        Haal met een schuimspaan de scholfilet uit de pan en leg die op het bord.

 

·        Zet het gas uit.

 

 

·        Zet de afzuigkap uit.

 

Stap 5.

Opruimen

 

Zet de borden , vleestang, vork en schuimspaan  bij de afwas.

Let op: laat de koekenpan eerst afkoelen, voordat je die gaat afwassen.

Zet de kruiden, olie weer op zijn plaats.