Snijbonen koken

Stap 1.

 

Klaarzetten

Zet het volgende klaar:

 

·         De snijbonen: ongeveer  250 gram per persoon

·         Zout

·         Nootmuskaat

·         Andere kruiden (bijvoorbeeld kerriepoeder) als je dat wilt

·         Boter

 

·         Een aardappelschilmesje

·         Een mes

·         Een lepel

·         Een pan

·         Een vork om te controleren of de bonen gaar zijn

·         Een vergiet

·         Een GFT-afvalbakje

·         Een weegschaal als je dat wilt

·         Pannenlappen

·         Pannenonderzetters

·         Een snijbonenmolentje als je die hebt.

·         Kookwekker

 

Stap 2.

 

“Punten” en in stukjes snijden

 

 

Weeg eventueel de hoeveelheid bonen af met de weegschaal.

 

Met een aardappelschilmesje snijd je de punten van de boon af. (aan elke kant 1 punt).

 

Haal de stugge draden die in de lengte van de boon zitten, weg.

 

Doe dat afval in het GFT-afvalbakje. 

 

Snijd de boontjes met een mesje in zo klein mogelijke stukjes.

Of gebruik hiervoor het snijmolenmolentje.

Door het molentje worden het kleine sliertjes.

 

Doe de boontjes die klaar zijn, in het vergiet.

Stap 3.

 

Wassen

http://www.sclera.be/pics/pictos/kraan%20lopend.png http://www.sclera.be/resources/pictos/vergiet%20t.png

 

Spoel de bonen in het vergiet af onder de koude kraan.

 

Was de stukjes/sliertjes bonen door met je hand door de stukjes bonen heen te roeren.

 

Doe de stukjes of sliertjes snijbonen vanuit het vergiet in de pan.

 

Stap 4.

 

Koken

 

 

http://www.sclera.be/pics/pictos/kookwekker.png

Doe een klein laagje koud water uit de kraan bij de bonen in de pan.

 

Strooi een beetje zout over de snijbonen.

 

Zet de pan met snijbonen op het gasfornuis.

Doe het deksel op de pan.

 

Zet de afzuigkap aan.

 

Zet het gas aan onder de pan met snijbonen op de hoogste stand.

 

Als het water kookt, zet dan de gasknop op de laagste stand.

Let wel op dat de snijbonen blijven koken.

 

De snijbonen moeten ongeveer  15 minuten koken. (sliertjes ongeveer 10 minuten)

Zet de keukenwekker dus op 15 minuten en start met aftellen als het water kookt.

 

Zet na 15 minuten de gasknop uit.

 

Om te controleren of de bonen gaar zijn, kan je in de stukjesbonen  met een vork prikken. Als je dan goed in de bonen kan prikken en die niet meer hard voelen, zijn de bonen gaar. Als het sliertjes zijn, kun je niet zo goed prikken.

Stap 5.

 

Afgieten 

Giet de snijbonen af. Bij sliertjes kan je afgieten in het vergiet als je dat wilt.

(Haal dan het deksel met een pannenlap  van de pan. Leg het deksel op een onderzetter)

 

Zet de pan eventueel op een pannenonderzetter.

 

Bij afgieten in een vergiet, doe je daarna de sliertjes weer in de pan.

 

Strooi een beetje nootmuskaat over de bonen.

Kerriepoeder over de snijbonen smaakt ook goed.

 

Neem met een mes een klontje boter.

Doe de boter bij de stukjes bonen.

Roer met een lepel de boter door de bonen.

 

Stap 6.

 

Opruimen

Leeg de schilbak in de GFT-afvalbak.

 

Leg de bak, het aardappelschilmesje, het mes,   de lepel, het deksel en de schaal van het wegen bij de afwas.

Zet de weegschaal, boter, zout en kruiden weer op zijn plaats.

Maak het snijbonenmolentje schoon.