Spruiten koken
Veel mensen denken aan spruiten aan groenten die niet lekker zijn.
Toch zijn ze samen met bijvoorbeeld ham of spekjes goed te eten.
Helemaal onderaan deze bladzijde staat hoe je de spekjes er bij kan klaarmaken.
Stap 1.
Klaarzetten
|
Zet het volgende klaar:
· De spruiten: ongeveer 250 gram per persoon · Zout · Nootmuskaat · Andere kruiden (bijvoorbeeld kerriepoeder) als je dat wilt · Boter
· Een aardappelschilmesje · Een pan · Lepel · Vork · Een GFT-afvalbakje · Een weegschaal als je dat wilt · Pannenlappen · Pannenonderzetters · En keukenwekker
|
Spruiten moeten groene blaadjes hebben; ze horen niet geel te zijn. |
|
Stap 2.
Voorbereiden
|
Weeg eventueel de hoeveelheid spruiten af met de weegschaal.
Met een aardappelschilmesje snijd je de harde onderkanten (stronkjes) weg.
Haal de lelijke blaadjes ook weg.
Doe dat afval in het GFT-afvalbakje.
Doe de spruiten die klaar zijn, in de pan. |
Stap 3.
Wassen
|
Doe koud water uit de kraan bij de spruiten.
Was de spruiten door met je hand door de spruiten heen te roeren.
Doe het deksel op de pan.
Giet de pan af boven de gootsteen. |
Stap 4.
Koken
(Hele kleine spruiten korter en grote spruiten langer dan 10 minuten koken).
|
Haal het deksel weer van de pan. Doe een klein laagje koud water uit de kraan bij de spruiten in de pan.
Strooi een beetje zout over de spruiten .
Zet de pan met spruiten op het gasfornuis. Doe het deksel op de pan.
Zet de afzuigkap aan.
Zet het gas aan onder de pan met spruiten op de hoogste stand.
Als het water kookt, zet dan de gasknop op de laagste stand. Let wel op dat de spruiten blijven koken.
De spruiten moeten ongeveer 10 minuten koken. Zet de keukenwekker dus op 10 minuten en start met aftellen als het water kookt.
Zet na 10 minuten de gasknop uit.
|
Om te controleren of de spruiten gaar zijn, kan je in de spruiten met een vork prikken. Als de spruiten dan niet meer hard voelen, zijn ze gaar.
Hoe langer je ze kookt, hoe meer bitter de spruiten worden en er een zware lucht van af komt. |
|
Stap 5.
Afgieten
|
Giet de spruiten af.
Zet de pan eventueel op een pannenonderzetter.
Haal het deksel met een pannenlap van de pan. Leg het deksel op een onderzetter.
Neem met een lepel een klontje boter. Doe de boter bij de spruiten. Roer met de lepel de boter door de spruiten.
Strooi een beetje nootmuskaat over de spruiten Kerriepoeder over de spruiten smaakt ook goed.
|
Stap 6.
Opruimen
|
Leeg de schilbak in de GFT-afvalbak.
Leg de bak, het aardappelschilmesje, de lepel, de vork, het deksel en de schaal van het wegen bij de afwas. Zet de weegschaal, boter, zout en kruiden weer op zijn plaats. |
Als je ook ui en spekjes klaar maakt, ruim dan pas op nadat je die ook hebt klaargemaakt. |
Terwijl de spruiten koken, maak je de ui en spekjes als volgt klaar:
Spruiten met ui en spekjes
|
|
Stap 1.
Klaarzetten
|
Nodig:
· 1 kleine ui · 50 gram spekblokjes · 2 sneetjes wit brood zonder korst · Boter
· Aardappelschilmesje · Snijplank · 2 Schaaltjes · Mes · Lepel · Koekenpan · Weegschaal · GFT-bak
|
Stap 2.
Voorbereiden
|
· Haal de schil van de ui af. Doe de schillen in de GFT-bak. · Snipper de ui met een mesje en doe de stukjes in een schaaltje.
· Weeg de spekblokjes af en doe die in een ander schaaltje.
· Snijd op de snijplank de korsten van de boterhamen af. · Snijd de boterhammen in dobbelsteentjes.
|
Kijk eventueel naar de uitleg op de site onder “ui en ui snijden”.
|
|
Stap 3.
Bakken
|
· Doe een beetje boter in de koekenpan · Zet het gas aan onder de koekenpan · Smelt boter in de koekenpan. · Bak de uien, spek in de boter goudgeel boven laag vuur. · Doe de stukjes brood ook in de koekenpan en bak die mee met ui en spek. · Zet het gas onder de koekenpan uit.
|
Stap 4.
|
Meng het ui-en spek en broodbaksel door de spruitjes als de spruitjes gaar zijn.
|
Stap 5.
Opruimen
|
Zet de snijplank en schaaltjes en koekenpan ook bij de afwas. En ruim op zoals staat bij opruimen stap 6. spruiten. |