Ui  en ui snijden

Bij de ui op de foto moet de schil er af.

Hieronder wordt uitgelegd hoe dat moet.

 

Er bestaan ook andere uien: de bos-ui ook wel lente-ui genoemd.

Dat zijn kleine witte uitjes met groene  stengels er aan.

Die hoef je niet te  schillen. Snijd wel het harde onderste wortelgedeelte (kontje) weg.

Snijd ook het allerlaatste deel van de groene stengels af en de delen die wat geel zijn.

Was de bosuitjes daarna en snijd ze in kleine ringen net als bij prei.

 

Een andere naam voor ui in kleine stukjes snijden, is ui snipperen.

Stap 1.

 

Pellen = schil er af

 

 

kontje

 

 

 

 

 

Leg de ui op een snijplank.

 

Snijd met een scherp mes het bovenste puntje van de ui af.

 

 

 

 

 

 

 

Het onderste stukje van de ui (wortelkant) is het kontje en hoef je nog niet af te snijden.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daarna kan je de  schillen met een aardappelschilmesje afpellen.

 

 

Doe de schillen in de afvalbak voor GFT

 

Krijg je last van tranende ogen , dan kan je de ui steeds even onder de lopende koude kraan houden.

huilen / wenen   kraan open

 

 

Stap 2.

 

Snijden

 

Dit zijn 2 stukken halve ui.

 

 

 

 

Maar met

inkepingen

 

 

 

 

 

Met één hand zet je de ui rechtop en met de andere hand snijd je de ui door het midden:

snij van boven naar beneden.

 

Je ziet dat in het midden er een harder stuk zit, dit stuk haal je met een mesje weg.

 

 

 

Pak de helften en leg ze met de platte kant op de snijplank.

 

 

 

Snijd de helften ook weer door de midden.

 

 

 

 

 

 

Snijd de stukken ui in reepjes,

maar snijd niet helemaal tot het kontje.

Maak inkepingen.

(Anders valt de ui uit elkaar.)

 

 

 

 

 

 

 




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snijd hierna het stuk ui dwars.

 

 

Als laatste snijd je het kontje weg.

 

De ui is nu in kleine stukjes gesneden.

 

Er bestaan ook uienhakkers om kleine stukjes fijn te hakken.

Als je na het uien snijden een vieze lucht aan je handen hebt, kun je je handen inwrijven met een beetje peterselie.

Citroensap gaat de lucht ook tegen.

Was daarna je handen met water en zeep.