Varkensschnitzel  bakken

Er zijn ongepaneerde en gepaneerde schnitzels te koop. In dit voorbeeld ongepaneerd. Die worden thuis nog gepaneerd.

Gepaneerd is dat er een laagje van onder andere paneermeel en kruiden om de  schnitzel zit om een lekker bruin korstje te krijgen.

Er zijn verschillende varkensschnitzels:

Bijvoorbeeld: een  zigeunerschnitzel is met paprikakruiden.

Stap 1.

 

Klaar zetten

eten: vlees peper en zout / zout en peper

 

bloem / zak bloem ei

 

beschuit ∞

bakolie / olie citroen

 

 

 

 

·         De (dunne) varkensschnitzel(s) voor 4 personen 4 stuks die elk ongeveer 100 gram zijn.

 

·         Peper

 

·         Zout

 

·         1 eetlepel bloem

 

·         1 ei

 

·         Paneermeel

 

·         Braadboter of olie

 

·         1 citroen

 

 

 

borden pan

 

vork 

 

pan mes

 

 

 

·         2 grote borden

 

·         2 diepe borden

 

·         2 vorken of 1 vork en een tang

 

·         Braadpan of koekenpan

 

·         Pannenlappen

 

·         Mesje om citroen te snijden

 

 

Tip: Haal de schnitzel voor het klaarmaken even uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen: dan wordt het vlees niet zo snel taai.

 

Stap 2.

 

Het vlees kruiden

 

 

 

http://www.sclera.be/pics/pictos/handen%20wassen%20klassieke%20kraan%202.png

 

 

 

 

·         Pak een groot bord.

 

·         Pak de vleestang of een vork

 

·         Doe de verpakking met de varkens-schnitzel(s) open.

Haal met de vork of vleestang de schnitzel(s) uit de verpakking en leg de schnitzel(s) op het bord.

Leg de tang of vork op de volgende manier:

Het gedeelte van de tang of vork waarmee het vlees in aanraking komt, op het bord en het heft van de tang of vork niet op het bord.

(dan blijft het heft van de tang of vork schoon).

Gooi de verpakking in de afvalbak.

 

·         Was je handen.

In rauw vlees zitten bacteriën en die moet je niet via je handen binnen krijgen.

 

 

 

 

 

 

·         Bestrooi de schnitzels met peper en zout.

 

 

 

 

 

 

 

 

·         Bestuif ze met de bloem.

 

 

 

 

 

 

 

 

·         Klop een ei los boven het diepe bord.

 

·         Doe er  een beetje water bij.

 

 

 

 

 

·         Haal de schnitzel(s)  door dat ei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

·         Doe het paneermeel op het andere diepe bord.

 

·         Haal  dan de schnitzel(s)  door het paneelmeel.

Zorg dat je de vork en de tang en het bord waar het rauwe vlees mee in aanraking is geweest niet gaat gebruiken voor ander eten.

 

Stap 3.

 

Het vlees bakken

 

 

 

 

http://www.sclera.be/pics/pictos/kookwekker.png

 

 

 

 

·         Doe boter in de braadpan.

 

Kijk op de verpakking van de boter of olie hoe je die moet gebruiken.

Ik heb …. gram of ….eetlepels nodig. (vul in)

 

·         Zet de gasknop op de hoogste stand en laat de boter smelten.

 

·         Doe met de vork de varkensschnitzel(s) in de pan.

 

·         Je bakt de schnitzel(s) aan beide zijden bruin.

·         Zet dan de gasknop lager.

 

·         Zet de keukenwekker op 8 minuten.

 

 

 

·         Draai  de schnitzel(s) regelmatig om in de pan. (kan ook met een tang)

 

·         Als het vlees bijna gaar is, gebruik je de vork en bord niet meer. Leg de vork en vuile bord bij de afwas.

 

Stap 4.

 

 

 

·         Pak een schoon bord en zet die vlak bij het gasfornuis.

 

·         Haal met een schone vork de varkensschnitzel(s) uit de pan en leg die op het bord.

 

·         Zet het gas uit als je voldoende jus hebt.

 

·         Snijd 4 schijfjes af van een citroen

 

·         Leg op elke schnitzel een schijfje citroen.

 

Jus afmaken

 

Als je meer jus wilt dan nu in de pan zit, haal dan de gebakken varkensschnitzel(s)  weer uit de pan en leg die op een schoon bord.

Giet voorzichtig een beetje water in de pan.

Zet dan de gasknop hoger tot de jus gaat borrelen.

Zet dan het gas uit.