Witlof koken

Stap 1.

 

Klaarzetten

 

 

 

 

Zet het volgende klaar:

 

ˇ         De witlof: ongeveer 250 gram per persoon

ˇ         Zout

ˇ         nootmuskaat

ˇ         Citroensap: dus 1 citroen.

ˇ         Maizena: 2 eetlepels

ˇ         Melk: 100 ml.

 

ˇ         Snijplank

ˇ         Scherp mes

ˇ         Aardappelschilmesje

ˇ         Vergiet

ˇ         Maatkan

ˇ         Eetlepel

ˇ         Kopje

ˇ         Pan

ˇ         Schilbak

ˇ         Weegschaal als je dat wilt

 

Stap 2.

 

Voorbereiden

Harde binnengedeelte
 


Wassen en

Snijden

kontje
 

 

 

 


 

 

 http://www.sclera.be/pics/pictos/kraan%20lopend.png http://www.sclera.be/pics/pictos/vergiet.png

 

Maizena papje maken

 

bloem / zak bloem

 

 

 

 

ˇ         Trek de bladeren die lelijk zijn aan de buitenkant  van de witlof af.

 

 

ˇ         Snijd op de snijplank het kontje van de witlof af.

 

ˇ         Spoel de stronk witlof af onder lopende kraan.

 

ˇ         Snijd dan de witlof door de midden.

 

ˇ         Snijd het  harde binnengedeelte van de witlof met een mesje er uit. 

 

ˇ         Doe dat afval in de schilbak. 

 

ˇ         Snijd de witlof op de snijplank in reepjes en doe die in een vergiet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ˇ         Was de witlofreepjes in het vergiet onder stromend koud water uit de kraan.

 

ˇ         Roer met je vingers even door het vergiet.

 

 

ˇ         Vul het kopje met water uit de kraan.

 

ˇ         Strooi 2 eetlepels maizena in dat kopje en roer dit goed door elkaar.

 

ˇ         Schenk 100 ml melk in een maatkan.

 

Als je witlof niet direct gaat koken of wil gaan gebruiken voor een salade, doe je er wat citroensap overheen. Doe je dat niet, dan wordt de witlof bruin.

Stap 3

 

Koken

 

 

http://www.sclera.be/pics/pictos/kookwekker.png

 

 

 

 

 

 

 

ˇ         Doe de witlofreepjes  in de pan.

 

ˇ         Doe er een klein(!) laagje koud water uit de kraan bij.

 

ˇ         Strooi een beetje zout over de witlof.

 

ˇ         Zet de pan met witlof op het gasfornuis.

Doe het deksel op de pan.

 

ˇ         Zet de afzuigkap aan.

 

ˇ         Zet het gas aan onder de pan met witlof op de hoogste stand.

 

ˇ         Als het water kookt, zet dan de gasknop op de laagste stand.

ˇ         Let wel op dat de witlof blijft koken.

 

ˇ         De witlof  moet ongeveer 15 minuten koken.

 

(de witlof is gaar als je er met een vork makkelijk door heen kan prikken.)

 

ˇ         Zet de keukenwekker dus op 15 minuten en start met aftellen als het water kookt.

 

ˇ         Zet na 15 minuten de gasknop uit.

 

Houd je de witlof als  één stuk, dan moet die ongeveer 25 minuten koken.

Hele dikke stronken nog langer.

Stap 4

 

Afgieten en afmaken

 

 

 

 

ˇ         Giet de witlof goed af.

 

 

ˇ         Zet de pan op een pannenonderzetter.

 

 

ˇ         Giet de melk bij de witlof in de pan en breng dit aan de kook.

 

ˇ         Roer goed door de witlof en de melk. Voeg ondertussen uit het kopje zoveel maizena-papje  toe als nodig is om het vocht in de witlof te binden.

 

ˇ         Zet het gas uit.

 

ˇ         Strooi een beetje nootmuskaat over de witlof.

 

ˇ         Zet de afzuigkap uit.

 

   kaas raspen

 

Het is lekker om katenspekworst- of ham plakjes of reepjes  door de witlof te doen.

 

Ook een roomsausje over de witlof smaakt goed. Dan hoefje geen melk en maizena  door de witlof te doen.

 

Geraspte kaas kan ook goed over de witlof heen.

Stap 5

 

Opruimen

Leeg de schilbak in de GFT-afvalbak.

 

Leg de bak, het aardappelschilmesje, het vergiet, de lepel, het kopje, de maatkan en de snijplank bij de afwas.

Zet het zout, de nootmuskaat, melk en maizena weer op zijn plaats.