Wortels koken

Er bestaan verschillende soorten wortels:

1.    Winterpeen of winterwortels (vaak dikker)

2.    bospeen (zit groen loof aan )

3.    waspeen (zonder loof en al gewassen voordat het verpakt wordt).

Je kan de wortels los of al verpakt kopen.

Stap 1.

 

Klaarzetten

Zet het volgende klaar voor het koken:

 

·         Wortels

 Zout

·         Suiker

·         Peterseliepoeder

·         Snijplank

·         Vergiet

·         Dunschiller

·         Aardappelschilmesje

·         Schilbak

·         Pan waar de wortels in passen

·         Vork

·         Theelepeltje

·         Pannenlappen

·         Onderzetter voor een pan

·         Weegschaal als je dat wilt

·         Keukenwekkertje als je dat wilt.

 

Stap 2.

 

Schrappen en

Schoonmaken

 

 

 

Leg de wortels op de snijplank.

 

Snijd met het aardappelschilmesje de kontjes en het andere uiteinde van de wortels af.

Bij bospeen snijd je het loof er af.

 

 

·         Winterpeen:

Met de dunschiller schrap je de wortels af.

Doe het schraapsel, loof in de  schilbak.

 

Met het aardappelschilmesje snijd je de wortels door de midden (als de wortel dik is).

Snijd hierna de wortel kleiner (in schijfjes).

 

Doe de schijfjes wortels in het vergiet.

Spoel de schijfjes in het vergiet onder de koud water uit de kraan schoon.

 

Doe de wortels in de pan.

 

Hoe groter de stukken wortels, hoe langer het duurt voor ze bij het koken gaar worden.

 

·         Bospeen en waspeen:

Onder de kraan kun je de bospeen en waspeen afspoelen.

Schrappen hoeft meestal niet. Wel als ze anders niet goed schoon worden of al ouder zijn.

 

Met het aardappelschilmesje kan je de wortels kleiner snijden.

 

Doe de wortels in de pan.

 

 

Stap 3.

 

Koken

Vul de pan met een laagje water, wortels hoeven niet onder water te staan.

Doe het deksel op de pan.

 

Strooi een beetje zout over de wortels en een paar theelepeltjes suiker

 

Zet de pan op het gasfornuis

Zet de afzuigkap aan.

 

Zet de gasknop aan: op de hoogste stand

 

Als het water in de pan kookt, zet je de gasknop op een lagere stand.

Zorg wel dat het water blijft koken.

Onderstaande kooktijd is ongeveer hoelang de wortels moeten koken; De kooktijd hangt af van de dikte van de wortels.

1.    Winterwortels moeten ongeveer 30 minuten koken.

2.    Bospeen moet ongeveer 20 minuten koken

3.    Waspeen moet ongeveer 20 minuten koken.

 

Zet de  wekker op zoveel minuten als de wortels moeten koken.

Of let zelf op de tijd.

 

Met een pannenlap til je het deksel van de pan

en (na 20 minuten), prik je met een vork in de wortels.

Kun je daar goed inprikken en voelt dat niet hard aan, dan zijn de wortels gaar.

Zet het gas uit als de wortels gaar zijn.

 

Pak met de pannenlappen de pan van het gasfornuis en zet die op een onderzetter op het aanrecht vlakbij de gootsteen.

Stap 4.

 

Afgieten * zie aparte uitleg hoe dat moet.

Giet het water uit de pan af in de gootsteen.

 

Stap 5.

 

Verder klaarmaken

 

Zet de pan weer op de onderzetter.

 

Strooi wat peterseliepoeder over de wortels.

 

Het is lekker om over de wortels een sausje te gieten.

Zie hiervoor een andere uitleg bij sausjes.

Stap 6.

 

Opruimen

Leeg de schilbak in de GFT-afvalbak.

 

Leg de bak, het aardappelschilmesje en de vork, het lepeltje, het vergiet en de snijplank bij de afwas.